La notícia, l'entrevista i el reportatge

Tingueu en compte quan escriviu una notícia que ha de donar resposta als sis tipus de circumstàncies denominades les 6 W:
1. què ha succeït, els fets
2. qui ho ha fet, el subjecte
3. com ha succeït, la manera
4. on ha succeït, el lloc
5. quan ha succeït, el temps
6. per què ha succeït, la causa




L’entrevista pertany al subgènere d’opinió. En línies generals, podem establir que hi ha dos tipus d’entrevistes:
  • Entrevista informativa i/o d’opinió, estan fonamentades en l’opinió de l’entrevistat sobre fets d’actualitat o sobre qüestions sobre les quals se li reconeix autoritat.
  • Entrevista de personalitat, on l’interès rau en la persona entrevistada, en la seva trajectòria vital o professional. Aquest tipus de text té un caire més personal i sovint demostra un reconeixement públic a la persona.
Estructura de l’entrevista
  • Introducció: la persona entrevista és presentada. S’incideix en els aspectes relacionats amb el motiu de l’entrevista (referències personals, professionals, llibres publicats, premis guanyats…) 
  • Cos o qüestionari: se segueix una estructura dialogada, on el periodista controla el desenvolupament del discurs, assigna torns i introdueix els temes. Sovint, el qüestionari es complementa amb la narració de la trobada, la descripció del personatge o de l’espai on es troba o la relació d’impressions que la persona entrevistadora té en el moment de realitzar l’entrevista. Quan es tracta de mitjans escrits, l’entrevista no es transcriu literalment.  
  • Cloenda: consisteix en un breu comentari, pot tractar-se d’un relat de les impressions que la persona entrevistada ha causat en el periodista o del comiat. Algunes entrevistes acaben, però, amb la resposta a un pregunta formulada per tal d’arribar a alguna conclusió.
Tota entrevista va encapçalada per un títol, aquest, pot tenir relació amb el contingut del text o de la persona entrevistada o pot ser la reproducció d’un fragment del text. Així també és habitual que una entrevista hi haja els destacats, frases que, per la seva rellevància, es volen remarcar.

El reportatge

El reportatge no és una altra cosa que l'ampliació d'una notícia. Quan es produeix un fet important, el periodista resumeix què ha passat en breus paraules. En canvi, el reporter intenta saber més coses. Per això investiga, s'apropa al lloc dels fets i pregunta als protagonistes i als testimonis més propers, de manera que, amb totes les dades que ha recollit, acaba fent un treball que acostuma a tenir imatges i textos.

Tingueu en compte que l'entrada és molt important per cridar l'atenció i despertar l'interès dels possibles lectors. És bàsic que PENSEU EN UN TÍTOL que siga:

                · curt (màxim 6 paraules)
                · original (intenteu jugar amb les paraules)
                · disseny - forma que cride l'atenció

Un bon titol ha d'aconseguir que d'un sol cop d'ull cree interès pel reportatge.


ACTIVITAT: per grups feu un reportatge sobre la visita al barri del Cabanyal i el Museu de l'arròs. Per tal de presentar-lo, escriviu una notícia sobre com s'elabora l'arròs, entrevisteu a algun veí del Cabanyal i feu fotografies de diferents llocs particulars del Cabanyal tot explicant les seues particularitats (situació, funcionalitat, estil, etc.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada